De bergingsoperatie heeft tot een diplomatieke rel tussen Italië en Frankrijk geleid. Parijs vindt dat het pas tamelijk laat is geïnformeerd dat de Costa Concordia op slechts 20 kilometer afstand langs Corsica wordt gesleept.

Een schip van de Franse marine zal de Costa daarom begeleiden en kijken of het schip het mileu niet vervuilt. Minister van Milieu Ségolène Royal zal persoonlijk aan boord zijn. Voor Cap Corse, waar de bergers langs willen varen, ligt een uitzonderlijk natuurgebied.

Volgens de Italiaanse minister van Milieu, Gian Luca Galletti, passeert de Costa Concordia Corsica in internationale wateren. Daarom had Italië niet de verplichting om Frankrijk te informeren. Bovendien:
“Wie de regels op zee kent, weet dat koersen pas op het laatste moment worden vastgesteld, gebaseerd op wind en stromingen.”

De bewindsman geeft wel toe dat er potentieel gevaar is tijdens de oversteek van 152 zeemijlen (282 kilometer) naar Ligurië, die naar verwachting 5 dagen gaat duren. Aan boord van het schip zijn stoffen als sulfaten, koper, ftalaten, zware koolwaterstoffen en anionische oppervlakteactieve stoffen.

Wegslepen uitgesteld

Het voor dinsdag geplande wegslepen van de Costa Concordia is overigens uitgesteld, aldus het Italiaanse persbureau ANSA maandagmiddag. Volgens de nieuwe planning wordt het gehavende cruiseschip woensdag weggesleept van het Toscaanse eiland Giglio.

Over het verdere verloop van de operatie is de rederij optimistisch. "Wij weten zeker dat wij zondag in Genua aankomen'', aldus bestuursvoorzitter Michael Thamm van Costa Crociere.

De voorbereidende werkzaamheden met de drijvers waren dinsdag nog niet klaar. De weersvoorspellingen lijken niet het probleem te zijn.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl